VR helpt kinderen pijn te vergeten
Bij virtual reality denk je misschien snel aan leuke spelletjes spelen of aan magie beleven in een heel andere wereld. Minder bekend maar al heel vaak gebruikt zijn de mogelijkheden in de gezondheidszorg. In De Haan hebben ze onlangs een VR-bril gekocht om de patiëntjes van het Zeepreventorium te helpen. En die zijn er dolenthousiast over.
In het Zeepreventorium verblijven 180 kinderen met diverse chronische aandoeningen. De meeste patiënten ervaren acute of chronische pijn. De artsen en het verplegend personeel zoeken dan ook allerlei middeltjes om het lijden van de kinderen te verzachten door ze zoveel mogelijk af te leiden. Behalve veel praten, met handpoppen spelen, naar de iPad of televisie kijken, investeerde het Zeepreventorium al in zorgrobot Zora. Zora wordt ingezet als extra motivator voor de kinderen bij hun therapie. Ze is bovendien ontzettend slim waardoor ze ook de therapeut kan helpen bij educatieve momenten. Ze toont hoe een neusspoeling verloopt en leidt de kinderen af als ze een prikje krijgen.
Patiënten rustiger maken
De resultaten met Zora zijn zo goed, de kinderen beschouwen haar als een echte vriend, dat het Zeepreventorium nu weer de digitale toer opgaat om de patiëntjes af te leiden. Ze hebben een VR-bril gekocht. Dat is een visualisatie-apparaat dat virtuele omgevingen in drie dimensies toont. De bril dient om bij patiënten de schrik voor wat komen gaat, weg te nemen. Veel patiënten hebben al heel wat meegemaakt en zijn bang als de artsen het materiaal klaarleggen. Door ze een VR-bril op te zetten, bevinden ze zich als het ware in een heel andere wereld en zien ze niet wat er rondom hen allemaal gebeurt. Wat de kinderen wel zien is de ruimte of een oceaan. Een rustige stem spreekt hen toe zodat ze zelf ook rustiger worden en minder pijn lijden.
Leren lopen
Niet alleen in het Zeepreventorium wordt de VR-bril gebruikt als medisch instrument. Ook de Sint-Maartenskliniek heeft al VR gebruikt in de vorm van de GRAIL-simulator. Dat toestel bestaat uit een loopplatform met twee loopbanden, een veiligheidsharnas en een groot gebogen scherm en camera’s die de bewegingen registreren. Het wordt gebruikt door patiënten die weer moeten leren lopen. Ook de anesthesie afdeling beschikt er over VR-brillen. Patiënten die net geopereerd zijn en wakker worden, hebben soms veel pijn. De pijnbestrijdingsmiddelen helpen niet onmiddellijk. Om de aandacht van de pijn af te leiden, krijgen ze een VR-bril opgezet.
Complexe operaties
VR redt soms levens. Ze kunnen het verschil maken bij ingewikkelde operaties zoals bij het scheiden van een siamese tweeling. Voor de operatie uitgevoerd werd, bekeken de artsen een 3D-model van de tweeling. Ze konden als het ware in de tweeling gaan en zo vaststellen wat de moeilijkheden en de risico’s zouden zijn bij de operatie. Zo werden verrassingen tijdens de operatie zo goed als uitgesloten. De operatie verliep uiteindelijk succesvol.
Angsten overwinnen
Ook in de psychologie is VR een bijzonder hulpmiddel en wordt het meer en meer ingezet om als therapie om angst te bestrijden, bij bijvoorbeeld patiënten met pleinvrees of mensen die niet meer een winkel durven binnengaan. Door ze een VR-bril op te zetten, kan je de patiënten stap voor stap begeleiden en als het ware samen de angst trotseren. Het bracht Thijs Sondag van het REshape Center for Innovation tot het idee om Virtual Psych op te richten om angststoornissen te behandelen.
De mogelijkheden van Virtual Reality zijn eindeloos en de evolutie is amper bij te houden. Behalve de gaming industrie heeft nu ook de wereld van de online casino’s zich gestort op Virtual Reality. In Slotsmillion kun je “rondlopen” met een Oculus Rift VR bril op. Reizen en klas excursies zullen steeds verder gaan zonder de klas fysiek te verlaten. Even de VR-bril op en je kan samen New York verkennen.