Vergeet simpele camera’s waarmee je maar een klein deel van de omgeving in één beeld kunt vangen. De toekomst ligt bij 360 camera’s, waarmee je de volledige omgeving in één keer kunt filmen. Je kunt de beelden vervolgens met een virtual reality-bril terugkijken. Omdat je alles om je heen kunt filmen, kun je iedere keer dat je de beelden terugkijkt nieuwe dingen ontdekken die je niet eens waren opgevallen ten tijden van het filmen.

Er zijn twee soorten 360 camera’s op dit moment: camera’s waarmee je over één as 360 graden filmt en camera’s waarmee je over twee assen filmt. Film je over één as, dan is er een blinde vlek aan de onderkant van de camera. Camera’s die over twee assen filmen hebben meestal twee lenzen waarmee je alle denkbare richtingen op kunt kijken wanneer je de beelden terugziet met een VR bril.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

[one_half]

360 camera kopen? Hier zit je goed

Al meer dan honderd jaar is het inmiddels mogelijk om beelden te maken met een videocamera. Sinds enkele jaren is daar de actioncamera bij gekomen, zoals de GoPro. Met deze camera's kun je met een hoge kwaliteit en een breed beeld vanalles opnemen, tot de snelste sporten aan toe.

Nu is hier de nieuwste generatie camera's bijgekomen: de 360 camera. Met een 360 camera kun je in 360 graden alles om je heen in één keer filmen. Deze beelden kun je op een computer of smartphone terugkijken, maar het liefst kijk je ze met een virtual reality bril terug. Met een VR bril en een 360 graden filmpje kun je alle kanten opkijken en is het net alsof je zelf op de locatie van de beelden bent.

360 graden: over één as of twee assen

Bij 360 camera's kun je grofweg onderscheid maken tussen camera's die over één as filmen en camera's die over twee assen filmen. Bij de eerste vorm kun je helemaal rondkijken, maar is er een dode plek aan de onderkant van de camera. Heb je de lens bijvoorbeeld omhoog gericht bij het filmen, dan kun je rondkijken en omhoog kijken. Kijk je omlaag, dan is er geen beeld.

De andere vorm van een 360 camera heeft twee lenzen aan weerszijden van de camera. Hiermee heb je geen dode plekken meer, omdat beide lenzen 360 graden om zich heen filmen, waarbij één lens bovendien de bovenkant van het beeld pakt en de andere lens de onderkant. De beelden van beide lenzen worden aan elkaar vast gemaakt, waardoor je één onafgebroken beeld hebt en je dus alle kanten op kunt kijken. Kijk je met een VR bril omlaag, dan zul je nog wel de camera zien, maar deze is doorgaans erg klein en nauwelijks opvallend.

Herbeleef je ervaringen op een levensechte manier

Met 360 camera's kun je voor het eerst weer middenin de wereld stappen die je eerder gefilmd hebt. Maak je bijvoorbeeld een mooie wandeling met je camera, dan kun je deze op een later moment herbeleven. Omdat je werkelijk alles om je heen gefilmd hebt, kun je bij het terugkijken een hele andere ervaring hebben dan tijdens de wandeling zelf, omdat je nu kanten op kunt kijken waar je tijdens het filmen niet gekeken hebt.

Het mooie is dat je zo beelden meerdere keren terug kunt kijken, zonder dat je ook maar één keer precies hetzelfde ziet, zoals dat wel is bij traditionele camera's. Het maken van 360 filmpjes is dan ook vooral leuk als je in de natuur bent of bij een grote evenement, waar je normaal gesproken ogen tekort komt om alles tot je te nemen.

[/one_half] [one_half_last]

Hier let je op bij de aankoop

Ga je een 360 camera kopen, dan zijn er verschillende factoren om op te letten. Eén van de belangrijkste factoren is de beeldkwaliteit van de camera. Waar sommige camera's enkel full HD (1080p) filmen, zijn er ook camera's op de markt waarmee je 4K kunt filmen, een veel scherper beeld. Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter de ervaring zal zijn wanneer je de beelden met een virtual reality bril terugkijkt.

Een onderdeel van de beeldkwaliteit wordt bepaald door het aantal frames per second, ook wel FPS genoemd. Dit zegt iets over het aantal beeldjes dat wordt vastgelegd per seconde. Hoe hoger de FPS, hoe vloeiender een beeld oogt. Film je snelle bewegingen, bijvoorbeeld bij het sporten, dan is een hoge FPS aanbevolen. Bij 4K kwaliteit is vooralsnog het maximum 30 FPS, maar bij full HD kun je zelfs 60 FPS filmen, waardoor de beelden ontzettend vloeiend zijn en de virtual reality-ervaring hierdoor realistischer is.

Andere opties voor een 360 camera

Er zijn meer eigenschappen van een 360 camera om op te letten. Belangrijk is dat de camera goed hanteerbaar is. Veel camera's kunnen gebruikt worden met een tripod en handvat, waardoor je de camera beter kunt neerzetten of vasthouden. Bovendien zijn er veel 360 camera's die mounts hebben, zodat je de camera bijvoorbeeld kunst bevestigen op een auto, helm of zelfs surfplank.

Voor deze laatste toepassing moet de camera vanzelfsprekend wel waterdicht zijn. Een aantal 360 camera's heeft een waterdichte behuizing of is van zichzelf waterdicht, zoals de 360Fly 4K. Ook is het, zeker bij sport, goed wanneer de camera interne stabilisatie heeft. Trillen de beelden namelijk te veel, dan kan dit leiden tot misselijkheid wanneer je een VR bril draagt om de beelden terug te kijken.

Beste 360 camera's van dit moment

De ontwikkeling van 360 camera's staat vooralsnog in de kinderschoenen, maar gaat wel ontzettend snel door de toevoeging die dit soort beelden maken op de totale ervaring. De beste camera's van dit moment kunnen zowel in 4K als 1080p filmen met een FPS tussen de 30 en 60.

Ook is het handig wanneer de camera's bestuurbaar zijn met behulp van een smartphone app, zodat je precies kunt zien wat er gefilmd wordt, maar je ook makkelijk instellingen kunt veranderen, beelden kunt delen, overzetten of zelfs livestreamen op videodiensten als YouTube en Facebook.

360 camera's die op dit moment als zeer goed te boek staan zijn onder meer de 360Fly 4K, Lipa 720 VR, Homido 360 en Panono Explorer Edition 360. Ook met andere camera's zijn overigens goede resultaten te behalen. Alle camera's in ons assortiment beschikken over een ingebouwde Wifi-functie, zodat je makkelijk beelden kunt delen en terugkijken. Ook is de opslag van veel camera's erg goed, zodat je veel kunt filmen voordat je de geheugenkaart moet legen.

Wil je zelf ook mooie 360 beelden schieten? Vergelijk verschillende 360 camera's op VirtualReality123.nl. Wij zorgen altijd voor complete informatie en noemen naast sterke punten, ook minder sterke punten van iedere camera. Zo weet je precies waar je aan toe bent en koop je geen kat in de zak.

Vind je het lastig om tot de juiste camera te komen, gebruik dan ook onze keuzehulp voor extra hulp. Vergelijk verschillende aanbieders per camera en kies voor de webshop die je de beste deal geeft. [/one_half_last]