Virtual reality ingezet bij politieonderzoek naar moord
Dat virtual reality voor talloze doeleinden gebruikt kan worden is inmiddels al duidelijk, maar het blijft verbazingwekkend hoe snel er nieuwe toepassingen bij komen. De Nederlandse politie gebruikt sinds kort namelijk VR om een plaats delict in beeld te brengen. Dat gebeurde altijd al met normale foto’s, maar gebeurt nu dus ook met behulp van 360 camera’s die foto’s maken.
De technologie is inmiddels voor een paar handen vol zaken gebruikt, volgens de politie met goed succes. Virtual reality biedt hen namelijk allemaal voordelen die het behandelen en onderzoeken van een zaak aanzienlijk vereenvoudigen. Volgens de politie is het dan ook slechts een kwestie van tijd tot bijvoorbeeld een rechtbank of officier van justitie VR gebruikt voor het onderzoeken van een zaak.
Teruggaan naar de plaats delict
Zodra een plaats delict wordt betreden, maakt de politie met behulp van een 360 camera beelden van de gehele omgeving. Vaak is dat bijvoorbeeld een huis of andersoortig gebouw. Deze beelden worden door software automatisch aan elkaar gevlochten, zodat er een nauwkeurig en accuraat beeld gevormd wordt van de plaats delict.
Met behulp van een smartphone en simpele VR bril kunnen agenten vervolgens de plaats delict op ieder moment en op iedere locatie bekijken. De politie noemt hierbij verschillende voordelen:
- Tijdbesparing: niet alle agenten hoeven af te reizen naar de plaats delict
- Minder kans op het vernietigen of vervuilen van sporen
- Op ieder moment mogelijk om plaats delict opnieuw te bekijken ter controle of verfrissing geheugen
- Geeft een beter en realistischer beeld dan normale foto’s van plaats delict
- Makkelijker om statement verdachte (bijvoorbeeld over al dan niet zien bepaald object) te controleren
Het zal dan ook niet lang duren tot virtual reality permanent en bij een groter aantal zaken ingezet gaat worden. De technologie wordt steeds beter, sneller en realistischer, waardoor het voor de recherche van de politie erg eenvoudig wordt om VR in te zetten.
Als onderdeel van bewijslast
Virtual reality kan tenslotte ook de bewijslast verstevigen. Met een 360 camera kan ieder detail in beeld gebracht worden en is de kans dat bepaalde plekken of objecten vergeten worden vele malen kleiner dan wanneer er met een normale camera foto’s gemaakt worden.
Omdat fouten kunnen voorkomen, helpt dit dus ook bij het opbouwen van een zaak: de kans op fouten wordt verkleind met een virtual reality beeld van de plaats delict.
Het is niet bekend in hoeverre men in het buitenland op deze manier virtual reality gebruikt.