vr-bril
VR bril kopen? Hier zit je goed
We hebben sinds een aantal jaar drones als nieuwe technologie voor entertainment, maar de laatste jaren is ook virtual reality hier bij gekomen. In 2012 startte het toen net opgestarte bedrijf Oculus met een Kickstarter waarbij men een geld inzamelde om de eerste virtual reality bril voor de consument te ontwikkelen.
Deze crowdfundingactie was een enorm succes, want Oculus haalde 2,5 miljoen dollar op (tien keer meer dan het streefbedrag) en kon direct starten met de ontwikkeling van de VR bril. Na jaren van ontwikkelingen en enkele developermodellen kwam begin 2016 de eerste Oculus Rift voor de consument op de markt. In de tussentijd was het veelbelovende bedrijf al voor ruim twee miljard gekocht door Facebook.
Dat enorme bedrag laat direct zien wat we mogen verwachten van virtual reality. Nu al is het een technologie die niet alleen ontzettend tof is bij games, films en simpele apps, ook zijn er allerlei nuttige toepassingen die een maatschappelijk doel dienen.
Zo werkt een VR bril
Een VR bril oogt behoorlijk log en groot, maar dat is met een goede reden. Binnenin de bril zit een scherm waarmee de virtuele wereld geproduceerd wordt. Bij veel goedkope VR brillen gaat dit met behulp van het scherm van een smartphone, dat met behulp van lenzen uitvergroot en uitgerekt wordt. De geavanceerdere modellen, zoals de eerdergenoemde Oculus Rift, hebben een eigen scherm, wat over het algemeen voor een betere beeldkwaliteit zorgt.
De bril is bij een interne display aangesloten op een computersysteem dat de film, app of game afspeelt. Via de kabel gaan de beelden naar de bril. De bril zendt op dezelfde wijze signalen terug aan de computer, zoals bewegingen van de gebruiker. Op deze manier draait het beeld mee wanneer de gebruiker zijn of haar hoofd draait. Het lijkt hierdoor net alsof je daadwerkelijk rondkijkt in een andere wereld, omdat je door de bril niets ziet van de werkelijke wereld.
Beeld- en geluidkwaliteit VR bril
Een groot deel van de virtual reality-ervaring hangt af van de beeldkwaliteit en hoe vloeiend de beelden bewegen. Hoe scherper en vloeiender de beelden, hoe meer de VR bril je hersenen voor de gek houdt en het laat aanvoelen alsof je daadwerkelijk aanwezig bent in de virtuele wereld. Om de beelden vloeiend te laten verwerken, heb je ook een goede computer nodig die de game of film afspeelt. Bij een goedkopere VR bril betekent dit dat de smartphone die gebruikt wordt sterk moet zijn.
Uiteraard is ook het geluid hierbij erg belangrijk. Met een goede headset kan geluid geproduceerd worden dat klinkt alsof het bijvoorbeeld van achteren komt. Net als met het beeld, moet de richting waaruit het geluid lijkt te komen ook meeveranderen wanneer het hoofd gedraaid wordt. Bij veel VR brillen heb je een eigen headset nodig, maar bij bijvoorbeeld de Oculus Rift is er een ingebouwde speaker die ontzettend realistisch de 360-ervaring overbrengt.
Mogelijkheden met een VR bril
Hoewel virtual reality nog in de kinderschoenen staat, gaan de ontwikkelingen in een extreem snel tempo. Dit komt door investeringen uit de techsector van bijvoorbeeld Google, HTC en Facebook, die honderden miljoenen uitgeven aan virtual reality. Grofweg zijn er drie functies voor een VR bril:
- Virtual reality games spelen
- Virtual reality films bekijken
- Interactieve virtual reality werelden verkennen
[/one_half] [one_half_last]
Met name de wereld van virtual reality gaming ontwikkelt zich bijzonder snel, dankzij bijvoorbeeld de Playstation VR. Gamen in virtual reality biedt een totaal andere ervaring dan de gemiddelde gamer gewend zal zijn, omdat je in een nog veel hogere mate ondergedompeld bent in de virtuele wereld. Horrorgames kunnen op een console of computer al eng zijn, maar in virtual reality is het al helemaal spannend.
Naast VR games voor het plezier, worden er ook educatieve games ontwikkeld waarmee bijvoorbeeld geneeskundestudenten kunnen oefenen met operaties.
Ook wordt er veel geïnvesteerd in virtual reality films, waarbij je meestal niet zelf kunt rondbewegen, maar wel 360 graden in het rond kunt kijken. Dit maakt films interessanter, omdat je geen enkele keer precies hetzelfde ziet.
De derde toepassing op dit moment is het rondlopen in virtuele werelden. Zo is een app waarbij je tussen de dinosauriërs kunt rondlopen ontzettend populair op dit moment, evenals een app waarbij je in een achtbaan zit. Hoewel je veilig op je bank zit, houden je hersenen je dermate voor de gek dat je toch het gevoel krijgt in een achtbaan te zitten.
Vierde toepassing: besturing apparaten
Naast deze drie toepassingen, is men ook bezig met een vierde toepassing: de besturing van apparaten. Met name in de dronewereld is dit inmiddels vrij groot. Zo kwam droneontwikkelaar DJI met een VR bril waarmee je tijdens het vliegen meekijkt alsof je in de drone zit. Kijk je rond, dan beweegt de camera ook. Zo kun je de drone exacter besturen en een object nog nauwkeuriger in beeld brengen, terwijl de ervaring zelf ook simpelweg leuk is.
De juiste VR bril aanschaffen
Virtual reality heeft met name dankzij Oculus een flinke versnelling doorgemaakt, maar inmiddels zijn er een stuk meer partijen druk bezig met VR. Een grote speler is Google, die zich met name op de achtergrond bezighoudt met de ontwikkeling van software voor VR, maar zelf ook een simpele kartonnen VR bril heeft.
Andere grote spelers zijn HTC, dat de prijswinnende HTC Vive heeft ontwikkeld en Sony, dat de Sony Playstation VR heeft ontwikkeld. Deze laatste bril is volledig gemaakt om mee te gamen, terwijl andere brillen zich (deels) ook richten op simpele apps waar je kan rondlopen in een virtuele wereld zonder spelelement.
Budget VR bril
Naast deze high-end VR brillen, zijn er ook diverse goedkopere brillen op de markt. Zoals gezegd zijn dit brillen die werken met behulp van een smartphone. Voor de meeste VR brillen uit deze categorie geldt dat vrijwel iedere smartphone geschikt is om te gebruiken, maar enkel voor Android- en iOS-telefoons zijn daadwerkelijk voldoende VR-toepassingen beschikbaar.
Wil je een zo realistisch mogelijk virtual reality-ervaring hebben, dan is het aan te raden om voor een high-end VR bril te gaan. Wil je eerst een keer ervaren hoe virtual reality eigenlijk is, dan zijn goedkopere modellen die werken met een smartphone ook geschikt. Hoewel de ervaring minder realistisch is, geven ze – zeker aan het begin – wel degelijk een virtual reality-ervaring waarin je wordt ondergedompeld in een totaal andere wereld.
Zelf ook een VR bril kopen? Vind alle beschikbare brillen op VirtualReality123.nl, vergelijk webshops en kies voor de beste prijs en beste service.
[/one_half_last]