Blogpost

360-camera

[one_half]

360 camera kopen? Hier zit je goed

Al meer dan honderd jaar is het inmiddels mogelijk om beelden te maken met een videocamera. Sinds enkele jaren is daar de actioncamera bij gekomen, zoals de GoPro. Met deze camera’s kun je met een hoge kwaliteit en een breed beeld vanalles opnemen, tot de snelste sporten aan toe.

Nu is hier de nieuwste generatie camera’s bijgekomen: de 360 camera. Met een 360 camera kun je in 360 graden alles om je heen in één keer filmen. Deze beelden kun je op een computer of smartphone terugkijken, maar het liefst kijk je ze met een virtual reality bril terug. Met een VR bril en een 360 graden filmpje kun je alle kanten opkijken en is het net alsof je zelf op de locatie van de beelden bent.

360 graden: over één as of twee assen

Bij 360 camera’s kun je grofweg onderscheid maken tussen camera’s die over één as filmen en camera’s die over twee assen filmen. Bij de eerste vorm kun je helemaal rondkijken, maar is er een dode plek aan de onderkant van de camera. Heb je de lens bijvoorbeeld omhoog gericht bij het filmen, dan kun je rondkijken en omhoog kijken. Kijk je omlaag, dan is er geen beeld.

De andere vorm van een 360 camera heeft twee lenzen aan weerszijden van de camera. Hiermee heb je geen dode plekken meer, omdat beide lenzen 360 graden om zich heen filmen, waarbij één lens bovendien de bovenkant van het beeld pakt en de andere lens de onderkant. De beelden van beide lenzen worden aan elkaar vast gemaakt, waardoor je één onafgebroken beeld hebt en je dus alle kanten op kunt kijken. Kijk je met een VR bril omlaag, dan zul je nog wel de camera zien, maar deze is doorgaans erg klein en nauwelijks opvallend.

Herbeleef je ervaringen op een levensechte manier

Met 360 camera’s kun je voor het eerst weer middenin de wereld stappen die je eerder gefilmd hebt. Maak je bijvoorbeeld een mooie wandeling met je camera, dan kun je deze op een later moment herbeleven. Omdat je werkelijk alles om je heen gefilmd hebt, kun je bij het terugkijken een hele andere ervaring hebben dan tijdens de wandeling zelf, omdat je nu kanten op kunt kijken waar je tijdens het filmen niet gekeken hebt.

Het mooie is dat je zo beelden meerdere keren terug kunt kijken, zonder dat je ook maar één keer precies hetzelfde ziet, zoals dat wel is bij traditionele camera’s. Het maken van 360 filmpjes is dan ook vooral leuk als je in de natuur bent of bij een grote evenement, waar je normaal gesproken ogen tekort komt om alles tot je te nemen.

[/one_half] [one_half_last]

Hier let je op bij de aankoop

Ga je een 360 camera kopen, dan zijn er verschillende factoren om op te letten. Eén van de belangrijkste factoren is de beeldkwaliteit van de camera. Waar sommige camera’s enkel full HD (1080p) filmen, zijn er ook camera’s op de markt waarmee je 4K kunt filmen, een veel scherper beeld. Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter de ervaring zal zijn wanneer je de beelden met een virtual reality bril terugkijkt.

Een onderdeel van de beeldkwaliteit wordt bepaald door het aantal frames per second, ook wel FPS genoemd. Dit zegt iets over het aantal beeldjes dat wordt vastgelegd per seconde. Hoe hoger de FPS, hoe vloeiender een beeld oogt. Film je snelle bewegingen, bijvoorbeeld bij het sporten, dan is een hoge FPS aanbevolen. Bij 4K kwaliteit is vooralsnog het maximum 30 FPS, maar bij full HD kun je zelfs 60 FPS filmen, waardoor de beelden ontzettend vloeiend zijn en de virtual reality-ervaring hierdoor realistischer is.

Andere opties voor een 360 camera

Er zijn meer eigenschappen van een 360 camera om op te letten. Belangrijk is dat de camera goed hanteerbaar is. Veel camera’s kunnen gebruikt worden met een tripod en handvat, waardoor je de camera beter kunt neerzetten of vasthouden. Bovendien zijn er veel 360 camera’s die mounts hebben, zodat je de camera bijvoorbeeld kunst bevestigen op een auto, helm of zelfs surfplank.

Voor deze laatste toepassing moet de camera vanzelfsprekend wel waterdicht zijn. Een aantal 360 camera’s heeft een waterdichte behuizing of is van zichzelf waterdicht, zoals de 360Fly 4K. Ook is het, zeker bij sport, goed wanneer de camera interne stabilisatie heeft. Trillen de beelden namelijk te veel, dan kan dit leiden tot misselijkheid wanneer je een VR bril draagt om de beelden terug te kijken.

Beste 360 camera’s van dit moment

De ontwikkeling van 360 camera’s staat vooralsnog in de kinderschoenen, maar gaat wel ontzettend snel door de toevoeging die dit soort beelden maken op de totale ervaring. De beste camera’s van dit moment kunnen zowel in 4K als 1080p filmen met een FPS tussen de 30 en 60.

Ook is het handig wanneer de camera’s bestuurbaar zijn met behulp van een smartphone app, zodat je precies kunt zien wat er gefilmd wordt, maar je ook makkelijk instellingen kunt veranderen, beelden kunt delen, overzetten of zelfs livestreamen op videodiensten als YouTube en Facebook.

360 camera’s die op dit moment als zeer goed te boek staan zijn onder meer de 360Fly 4K, Lipa 720 VR, Homido 360 en Panono Explorer Edition 360. Ook met andere camera’s zijn overigens goede resultaten te behalen. Alle camera’s in ons assortiment beschikken over een ingebouwde Wifi-functie, zodat je makkelijk beelden kunt delen en terugkijken. Ook is de opslag van veel camera’s erg goed, zodat je veel kunt filmen voordat je de geheugenkaart moet legen.

Wil je zelf ook mooie 360 beelden schieten? Vergelijk verschillende 360 camera’s op VirtualReality123.nl. Wij zorgen altijd voor complete informatie en noemen naast sterke punten, ook minder sterke punten van iedere camera. Zo weet je precies waar je aan toe bent en koop je geen kat in de zak.

Vind je het lastig om tot de juiste camera te komen, gebruik dan ook onze keuzehulp voor extra hulp. Vergelijk verschillende aanbieders per camera en kies voor de webshop die je de beste deal geeft.
[/one_half_last]

gerelateerde berichten

De leukste pc games van het moment

PC gamen is in een gouden era. Je kunt nu de beste PC games

VvE beheer
Waarom zou je VvE beheer uitbesteden?

Je bezit een groot gebouw. Voer je alle taken zelf uit, of laat je

virtual reality
Wat is een 360 graden video?

Wanneer je filmt of fotografeert doe je dat normaal altijd met een kader. Alles

Is een VR bril kopen in 2019 interessant?

Sinds Palmer Luckey in 2012 een Kickstarter campagne in het leven riep met als

virtual reality
VR helpt kinderen pijn te vergeten

Bij virtual reality denk je misschien snel aan leuke spelletjes spelen of aan magie

virtual2
Dit zijn de mogelijkheden van een Virtual Reality bril

Je hebt de termen virtual reality en augmented reality, vaak afgekort tot VR en

Dit moet je weten over augmented reality in het dagelijks leven

Omdat het voor veel mensen soms niet allemaal bij te houden is wat welk

Drones nauwkeuriger besturen dan ooit met een VR bril

Twee van de meest opvallende technologische ontwikkelingen van de laatste tien jaar zijn zonder

Echo Arena opent openbare beta

Echo Arena, een VR game ontwikkeld door Oculus waar de verwachtingen hoog voor zijn

VR Game van de Week 1: The Lab

Vanaf deze week lees je op VirtualReality123.nl iedere week over de VR game van

Bedrijfsleven ontdekt langzaam het nut van virtual reality

Langzaam maar zeker begint ook het bedrijfsleven steeds vaker gebruik te maken van virtual

Overal een meetlint dankzij augmented reality

Met virtual reality creëren we volledig nieuwe werelden, dompelen we onszelf onder in een

Virtual reality ingezet bij politieonderzoek naar moord

Dat virtual reality voor talloze doeleinden gebruikt kan worden is inmiddels al duidelijk, maar

google daydream samsung galaxy s8
Google Daydream compatible met Samsung Galaxy S8

Het jaarlijkse ontwikkelaars event van Google, Google I/O is van start gegaan en we

Google komt met standalone VR bril: geen smartphone/computer nodig

De virtual reality brillen van dit moment werken zonder uitzondering met een smartphone of

owlchemy labs
Google neemt Owlchemy Labs over

Google staat bekend om het overnemen van innovatieve en succesvolle bedrijven. Nu heeft de

huis verkopen met vr
VR: De makelaar van de toekomst

Dat virtual reality vele mogelijkheden biedt voor de toekomst van de entertainmentindustrie moge duidelijk

Cruciaal moment voor Sony Playstation VR op E3 beurs

De Sony Playstation VR headset is inmiddels ongeveer een half jaar geleden geïntroduceerd en