Blogpost

Overal een meetlint dankzij augmented reality

Met virtual reality creëren we volledig nieuwe werelden, dompelen we onszelf onder in een hyperrealistische game of kunnen we makkelijker moordzaken oplossen. Er zijn echter ook iets simpelere toepassingen die desalniettemin bijzonder nuttig zijn. Eén van deze toepassingen is het gebruik van augmented reality om een meetlint te projecteren waar je kijkt. Op deze manier kun je alles in een handomdraai opmeten. Zo duurt het niet lang meer tot de papieren meetlinten in bouwmarkten verdwijnen.

De ontwikkeling komt van het bedrijf Laan Labs, een international bureau dat in zowel de Verenigde Staten en Europa actief is met kantoren en druk bezig is met virtual en augmented reality. De nieuwe app, AR Measures genaamd, meet op een innovatieve wijze afstanden op, die bijzonder nauwkeurig blijken te zijn.

Afstand opmeten met behulp van drie dimensies

In de app is het enige dat je hoeft te doen het aanklikken van een begin- en eindpunt van datgene dat je wilt opmeten. De app kan vervolgens aan de hand van andere objecten in de ruimte een inschatting maken van de afmetingen van dat object. Je hebt er in principe geen VR bril voor nodig, alleen het wijzen van je smartphonecamera op de ruimte is voldoende.

Uit demo’s is gebleken dat de app op enkele millimeters nauwkeurig in staat is afstanden in te schatten. Dat is bijzonder nauwkeurig, hoewel je met de hand dus nog altijd nauwkeurigere metingen kunt doen. Wanneer de app voldoende nauwkeurig is om bijvoorbeeld ook in de bouw of bij het klussen te assisteren is nog onduidelijk.

Op dit moment is de app nog in ontwikkeling en dus niet beschikbaar. Waarschijnlijk is de app gemaakt met iOS 11 als framework, wat betekent dat AR Measures waarschijnlijk gepland is voor de herfst van dit jaar. Je kunt je op labs.laan.com inschrijven op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de applicatie. Bekijk hieronder ook een livedemo van de applicatie.

-->

gerelateerde berichten

Dit moet je weten over augmented reality in het dagelijks leven

Omdat het voor veel mensen soms niet allemaal bij te houden is wat welk