Blogpost

Google komt met standalone VR bril: geen smartphone/computer nodig

De virtual reality brillen van dit moment werken zonder uitzondering met een smartphone of computersysteem. De iets simpelere brillen gebruiken een smartphone als beeldscherm, de meer geavanceerde hebben een eigen display, maar zijn aangesloten op een computer of gameconsole.

Nu lijkt daar verandering in te komen, want Google heeft deze week een VR bril aangekondigd die volledig autonoom werkt en dus geen smartphone of computer vereist. VR brillen van HTC en Lenovo gaan samenwerken met Daydream, zoals het project heet, en hebben geen computer of smartphone meer nodig.

De bril (en het platform met dezelfde naam) is aangekondigd tijdens de keynote van het Amerikaanse bedrijf en komt niet geheel onverwacht. Google is al lange tijd stevig aan het investeren in virtual reality. Een bril die geen smartphone of computer nodig heeft om te werken, is de logische volgende stap in de snelle ontwikkeling van de technologie.

Zonder computer toch een volledig virtual reality-ervaring

Zelfs de beste VR brillen van dit moment, de Oculus Rift en HTC Vive bijvoorbeeld, hebben op dit moment nog een stevige computer nodig om VR games te kunnen afspelen. Deze brillen hebben bovendien sensoren nodig die in de ruimte opgesteld moeten worden en de bril helpen te bepalen waar je naartoe kijkt en hoe het beeld mee moet bewegen met deze bewegingen.

Ook dit is niet langer nodig met de Google Daydream, die ingebouwde sensoren heeft. Niet langer heb je een flinke installatie nodig om jezelf te kunnen onderdompelen in een virtuele wereld, een prestatie van formaat. De ingebouwde sensoren meten exact hoe de bril georiënteerd is ten opzichte van objecten in de kamer. Mogelijk is het wel nodig om de kamer niet te vol te hebben met kleine objecten die het signaal kunnen verstoren, maar hierover is vooralsnog weinig duidelijk.

Daydream is tegelijkertijd een platform dat samen kan werken met traditionele VR brillen, terwijl de kwaliteit van de ervaring wel vooruitgaat.

Eind 2017 al beschikbaar – samenwerking met andere merken

Hoewel de Daydream van Google een reuzenstap lijkt te zijn in virtual reality techniek, staat de bril al voor eind 2017 gepland om op de markt te komen. Bovendien gaan HTC en Lenovo een eigen Daydream-bril op de markt brengen, waarbij de ogen met name op HTC gericht zullen zijn. Het Taiwanese bedrijf, dat vooral bekend is als smartphoneproducent, werd in 2016 verkozen tot beste virtual reality-bedrijf van het jaar en heeft met de HTC Vive de beste bril van het moment in handen.

Bij VirtualReality123.nl kijken we dan ook reikhalzend uit naar de Daydream. Bekijk hieronder ook de eerste beelden van de nieuwe HTC Vive die samenwerkt met het Daydream-platform.

Hoofdfoto: HTC/Youtube

-->

gerelateerde berichten

Is een VR bril kopen in 2019 interessant?

Sinds Palmer Luckey in 2012 een Kickstarter campagne in het leven riep met als

google daydream samsung galaxy s8
Google Daydream compatible met Samsung Galaxy S8

Het jaarlijkse ontwikkelaars event van Google, Google I/O is van start gegaan en we