Blogpost

Dit zijn de mogelijkheden van een Virtual Reality bril

Je hebt de termen virtual reality en augmented reality, vaak afgekort tot VR en AR, vast al eens voorbij zien of horen komen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Steeds komen er nieuwe mogelijkheden en toepassingen bij. Wanneer je een speciale VR of AR bril draagt kun je deze voor verschillende toepassingen gebruiken.

Van het lezen van een bericht tot het uitvoeren van een ingewikkelde operatie als je chirurg bent. Er is een belangrijk verschil tussen AR en VR. Als je een AR bril draagt dan zie je ook nog wat er om je heen gebeurt. Je maakt gebruik van de speciale functies door middel van handbewegingen. Een voorbeeld van een AR bril is de Hololens. Deze bril werkt volledig zelfstandig, je hoeft hem dus niet aan te sturen via je smartphone of een computer. Je ziet naast het ‘gewone’ beeld van de omgeving waar je op dat moment bent hologrammen waar je door het maken van handbewegingen op kunt reageren.

De Oculus Rift is een voorbeeld van een VR bril. Als je deze bril draagt dan zie je niets meer van de omgeving, je kijkt uitsluitend naar het beeld dat de bril je voorschotelt, aangestuurd door een computer of smartphone. Je kunt via de bril een film zien, berichten lezen of een virtuele tour door een gebouw bekijken.

Verschillende VR brillen

Omdat bij VR de toekomst ligt in veel opzichten, zijn diverse bedrijven in deze markt gestapt en bezig met het ontwikkelen van de beste VR bril. Deze gadget staat deels nog in de kinderschoenen maar de ontwikkelingen gaan snel. De Samsung Gear VR is een VR bril van het gelijknamige smartphonemerk. De Sony Playstation VR bril is speciaal ontwikkeld om te gebruiken in combinatie met deze spelcomputer. De Oculus Rift wordt aangestuurd door een computer of laptop. Nieuwe ontwikkelingen zijn er ook. De Auravisor is een VR bril die zelf een ingebouwde computer heeft; deze bril is nog niet op de markt maar wordt op dit moment ontwikkeld.

Een game spelen met je VR bril

Een belangrijke feature van VR brillen is dat je er geweldige spellen op kunt spelen. De populairste spellen van dit moment voor de VR bril zijn:

  • Beat Saber: Dit spel heeft wel wat weg van Guitar Hero of Audiosurf. Je gebruikt virtuele zwaarden om je door een song heen te slaan. Zodra de muziek begint te spelen moet je met je laserzwaard gekleurde blokken zien te raken door de linker of rechter controller te gebruiken.
  • EVE: Valkyrie – Warzone: Dit spel geeft je de controle over je eigen ruimteschip. Je kunt verschillende spellen spelen, zowel voor single play als voor meerdere spelers tegelijk. Vecht je langs verschillende vijanden en geniet ondertussen van de geweldige graphics van deze game.
  • Farpoint: Dit spel is ontwikkeld voor de PlayStation 4. Het is een echte first person shooter. In Farpoint moet je gevaarlijke vijanden zien te verslaan terwijl je door een buitenaardse omgeving beweegt om te ontdekken wat er met de rest van je team is gebeurd.

VR voor de Sony Playstation

Natuurlijk loopt Sony voorop om VR toe te passen bij zijn spellen. Voor de nieuwste Sony Playstation zijn spellen ontwikkeld die je met een door Sony ontwikkelde VR bril kunt spelen. Dit zijn populaire VR spellen voor de Playstation:

  • RIGS: Als je RIGS speelt heb je de beschikking over je eigen vechtmachine waarmee je de strijd aangaat met zowel sporters als mechanische tegenstanders. Je kunt dit spel in de single mode spelen of ga online de strijd aan met anderen.
  • Tumble VR: Voor Tumble VR heb je stalen zenuwen nodig. Bouw en construeer de meest ingewikkelde torens in ruim 70 bloedstollend spannende levels. Behalve bouwen kun je ook slopen. Plaats het dynamiet op de juiste plaats en behaal de hoogste score met de grootste explosie.
  • Super Stardust Ultra VR: Ga vanuit de cockpit van je eigen spaceship de strijd aan met buitenaardse wezens om de aarde te verdedigen. Speel tegen anderen en verover de titel beste Super Stardust piloot van de wereld.

De VR bioscoop in Amsterdam

Helaas zijn de deuren inmiddels alweer gesloten. Amsterdam had tot april 2018 zijn eigen VR bioscoop. De gasten zaten in de zaal met een VR bril op om op deze manier optimaal van de film te genieten. Deze ontwikkeling staat echter niet stil. In de toekomst zal er zeker opnieuw gebruik worden gemaakt van deze techniek omdat ook VR in combinatie met traditionele video nog volop in ontwikkeling is.

VR gokken heeft de toekomst

Voor wie wel eens een gokje waagt: Er is nu ook een VR gokhal. In Slotsmillion kun je “rondlopen” met een Oculus Rift VR bril op. Er zijn op het moment geen andere online goksites waar dit mogelijk is. In de toekomst zullen er vast en zeker meer volgen. Speel slots games zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan, beleeft de graphics en special effects op een intense manier. En nu maar hopen dat je het geluk aan jouw zijde hebt natuurlijk.

De optimale filmbeleving: Films in 360 graden bekijken

Vind je een gewone film kijken maar saai? Kies dan voor het groeiende aanbod aan VR films. Met je VR bril op stap je letterlijk in de film en bekijk je deze in 360 graden reality. Je bepaalt zelf welke scenes je vanuit welk perspectief bekijkt. Grote spelers zoals Google, Sony, Samsung en Facebook begeven zich op deze nieuwe markt. The Avengers en The Dark Knight zijn voorbeelden van recent uitgekomen VR films. Het eigen bedrijf van Oculus VR, Story Studio, heeft de VR film “Lost” uitgebracht en er zullen zeker nog meerdere titels volgen in de toekomst. Het gaat om een korte film die afhankelijk van de keuzes die de gebruiker maakt zo’n 5 minuten duurt.

Op stedentrip zonder de deur uit te gaan

Wil je graag een bekende stad leren kennen zonder dat je er naartoe gaat? Ook dat kan met een VR bril. Je kunt een virtuele rondleiding krijgen door Londen, Dubai, Rome, Amsterdam of door voormalig vernietigingskam Auschwitz. Maar ook een rondleiding op het beroemdste cruiseschip ter wereld, de Titanic, is mogelijk. Maar ook een ‘rondleiding’ door ons eigen hart kun je bekijken met je VR bril. Deze techniek wordt ook door chirurgen gebruikt om complexe operaties uit te voeren.

Op excursie met de klas

De VR bril kan ook worden gebruikt voor een alternatief schoolreisje. Ga met de hele klas op excursie naar het Colosseum in Rome of het Lourdes in Parijs. Maar ook een citytrip met de klas naar Hongkong behoort op deze manier tot de mogelijkheden. Vooral Google maakt zich hard voor het ontwikkelen van educatieve toepassingen met de VR bril.

De mogelijkheden van VR zijn eindeloos

De mogelijkheden van VR staan echt nog in de kinderschoenen. Zowel toepassingen voor amusement als voor het testen van apparaten, auto’s en vliegtuigen en het trainen van piloten, technici en artsen zijn nog maar een kleine greep uit de oneindige lijst van mogelijkheden. In de toekomst zullen we dan ook nog veel horen van VR brillen. Steeds meer bedrijven zullen zich met deze technologie gaan bezighouden waardoor er zeker nog veel nieuwe toepassingen bij gaan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde berichten

Virtual reality ingezet bij politieonderzoek naar moord

Dat virtual reality voor talloze doeleinden gebruikt kan worden is inmiddels al duidelijk, maar