Blogpost

Dit moet je weten over augmented reality in het dagelijks leven

Omdat het voor veel mensen soms niet allemaal bij te houden is wat welk begrip precies betekent en wanneer je welke technologie kunt gebruiken, bespreken we in dit artikel de betekenis en de toepassing van augmented reality. Want wat is augmented reality eigenlijk en kun je het vergelijken met virtual reality? Feit is in ieder geval dat de populariteit omtrent augmented reality én virtual reality groeit.

Om dit artikel te lezen heb je geen VR-bril nodig, dus lees gauw verder om meer te weten te komen over dit onderwerp.

Wat is augmented reality?

Augmented reality is een vorm van realiteit waarbij er computer gegenereerde beelden als het ware over de werkelijkheid heen worden geplakt. Dit gebeurt inmiddels op twee manieren: of via je smartphone of tablet met een speciaal programma of een app.

Of met een speciale bril voor augmented reality die digitale elementen in het werkelijke beeld voor jou plakt. Een goed voorbeeld van augmented reality is de game Pokémon waarbij je met je smartphone op pad kunt gaan om diverse Pokémon te vangen.

Hierbij zie je via je telefoon de echte wereld om je heen maar worden er personages en routes in het beeld toegevoegd. Een ander leuk voorbeeld is de Noorse versie van de Donald Duck waarin augmented reality gamification is toegevoegd aan het weekblad.

Tijdens het lezen kan de lezer met een speciale applicatie voor smartphone of tablet op zoek gaan naar virtuele smurfen in het blad die je moet vangen. In Nederland is deze augmented reality toevoeging nog niet beschikbaar, hoewel nieuwsgierigen voor de zekerheid absoluut al een Donald Duck abonnement kunnen aanschaffen.

Augmented versus virtual reality

Augmented reality is dus zeker niet hetzelfde als virtual reality, maar is wel een nieuwe toepassing op het gebied van de wereld op een andere manier bekijken. Hoewel je voor augmented reality ook een speciale bril beschikbaar hebt, is het bij virtual reality zo dat je altijd een VR-bril nodig hebt om in die desbetreffende wereld te komen.

Bij augmented reality zie je de échte wereld, iets wat bij de virtual wereld niet zo is. Daar kijk je door de bril, die compleet afgesloten is, naar een andere wereld wat overigens wel heel echt lijkt. Een goed voorbeeld van virtual reality is dat je met een VR-bril als het ware in een (weliswaar virtuele) achtbaan kunt zitten zonder dat dat echt het geval is.

Je ziet en ervaart het geheel, terwijl je bijvoorbeeld gewoon thuis op de bank zit. Daarmee kunnen we wel zeggen dat virtual reality een afgesloten digitale wereld is en dat je augmented reality kunt versmelten in je eigen werkelijke wereld.

Toepassingen augmented reality

Bovenstaande voorbeelden van Pokémon en Donald Duck zijn slechts enkele voorbeelden van augmented reality in ons dagelijks leven. Wist je bijvoorbeeld dat augmented reality al bij veel meer toepassingen wordt gebruikt?

In de laatste update van IOs van Apple vind je bijvoorbeeld de mogelijkheid om met je telefoon en augmented reality afmetingen op te meten van bijvoorbeeld een tafel, een kast of een muur. Woongigant Ikea heeft een app ontwikkeld waarbij je hun meubels met behulp van je smartphone of tablet al virtueel in je woning kunt plaatsen zodat je kunt zien of het past en of het geheel samen een match vormt.

Ook zijn er verschillende apps waarmee je met de selfiecamera kunt kijken of een andere haarkleur je goed zou staan. Met behulp van de app Layar (die al langer bestaat en een van de eerste apps op het gebied van augmented reality is) kun je het straatbeeld bekijken met diverse virtuele lagen.

Met een toepassing van Funda zie je bijvoorbeeld welke huizen in die straat te koop staan. Stuk voor stuk interessante en vooral leuke toepassingen en voorbeelden van augmented reality in ons dagelijks leven.

Is augmented reality nodig?

We kunnen zeker wel stellen dat augmented reality het leven in sommige gevallen leuker en gemakkelijker maakt, maar of deze vorm van reality écht nodig is? Daarover zijn de meningen verdeeld.

Bij augmented reality komt namelijk privacy om de hoek kijken, aangezien je een camera gebruikt voor de toepassing ervan. Daarnaast geef je je applicaties toegang om eigenlijk letterlijk mee te kijken met je dagelijks leven.

Achter die applicaties zitten bedrijven en mensen die daardoor gegevens van jou binnen krijgen. Heb je bijvoorbeeld iets privacygevoeligs in je woning liggen, dan is het misschien niet zo’n fijn idee dat bedrijven eventueel mee kunnen kijken.

De meningen daarover blijven hoogstwaarschijnlijk nog wel even verdeeld. We zullen zien wat augmented reality ons in de toekomst brengt.

-->

gerelateerde berichten

Overal een meetlint dankzij augmented reality

Met virtual reality creëren we volledig nieuwe werelden, dompelen we onszelf onder in een