Blogpost

Cruciaal moment voor Sony Playstation VR op E3 beurs

De Sony Playstation VR headset is inmiddels ongeveer een half jaar geleden geïntroduceerd en vooralsnog een succes. Met meer dan een miljoen verkopen heeft de headset prognoses van zowel experts als Sony zelf weten te overtreffen. Toch is er ook enige kritiek. Omdat de VR technologie nog in de kinderschoenen staat, worden er weinig games speciaal voor virtual reality gemaakt.

Hoewel de technologie zeker veel toevoegt aan de game-ervaring, is het commentaar dat er nog te weinig uit de technologie wordt gehaald met de huidige VR games voor de Playstation. De VR bril is er overigens pas net en Sony heeft nog alle kans om ook de sceptici voor zich te winnen. Het eerste, cruciale moment hiervoor is de E3 beurs in de Verenigde Staten. De gamebeurs vindt plaats van 13 juni tot en met 15 juni en is het grootste en belangrijkste game-evenement ter wereld.

Waarom de Sony Playstation VR sceptici heeft

De kritiek die de VR bril van sommigen krijgt heeft eigenlijk weinig te maken met de hardware zelf. De Sony Playstation VR is duidelijk een high-end VR bril van hoge kwaliteit. De bril zit goed, het beeld is goed en ook de hardware die de games draait (de Playstation 4 Pro) is in principe voldoende, al weet de Playstation VR het ook weer niet te winnen van de duurdere Oculus Rift en HTC Vive.

Omdat VR zo echt aanvoelt, is het gek wanneer je heel vloeiend rondloopt, alsof je rijdt.

In plaats hiervan wordt er vooral gemord over de kwaliteit van de games die je in virtual reality kunt spelen. Een groot aantal games is beschikbaar voor VR, maar veel games halen lang niet alles uit de technologie. Voor veel games geldt simpelweg dat je meer ondergedompeld wordt in de virtuele wereld, alsof je door de ogen van de hoofdpersoon kijkt. Dat is erg tof, maar gezien er nog veel meer mogelijk is, valt het soms enigszins tegen.

Een voorbeeld is dat het lopen van karakters in veel games te vloeiend is voor VR. Omdat VR zo echt aanvoelt, is het gek wanneer je heel vloeiend rondloopt, alsof je rijdt. Dit doet het realisme van virtual reality enigszins teniet. Tegelijkertijd is niet iedere game geschikt voor een meer schokkende manier van open. Het is een typische kinderziekte van een overgangsperiode.

Waar games nu nog eerst voor normale gaming gemaakt worden, zal er punt komen dat games in eerste instantie voor VR gemaakt worden, wat de games waarschijnlijk ook nog vele malen toffer maakt dan nu het geval is.

Kritiek is niet universeel

De kritiek op de Sony Playstation VR is overigens niet universeel. Hoewel games vaak wat meer zouden kunnen doen met de mogelijkheden, is de ervaring voor de meeste gamers al meer dan voldoende om de prijs voor de Playstation VR te betalen. Hier komt bij dat het alleen maar beter gaat worden. Voor een beginfase van virtual reality scoort de Playstation VR dan ook al ruim voldoende volgens de meesten.

Meer weten over deze VR bril? Check onze pagina over de Sony Playstation VR.

-->